WALDORF-EPOCA DE ÎNĂLŢARE în gradiniţă 1

(luna mai)
Copiii povestesc cum a fost de Paşti.
Între Paşte şi Înălţare sunt 40 de zile, când Iisus Christos transformă pământul şi totul este binecuvântat: copacii, florile, expozia de viaţă. Cei 12 apostoli dau dovadă unii de încredere, alţii de neîncredere.
Aspectul clasei după Sărbătoarea Paştilor: de la Paşti până la Înălţare în pomul de Paşti se pune câte un ou pentru fiecare zi, adică 40 de ouă . La Înălţare, ouăle dispar şi apar porumbeii; toate elementele decorative se aşează mai sus de ochiul copiilor. Dacă de Paşti, florile privesc în jos (ghiocelul, floarea Paştelui, flori de câmp), de Înălţare florile privesc spre cer (flori de câmp, laleaua – buchet mare – o crenguţă de salcie cu păsări agăţate ( din lână color); se mai pot pune păsări din ceară în cuiburi, dar asta doar după ce dispar ouşoarele.
Simbolurile epocii de ÎNĂLŢARE
1.PĂPĂDIA – simbol solar, christic; metamorfoza floare strânsă, floare rotundă, puf sferic purtat de vânt; ea oferă imaginea sferei care se desface. Frunzele păpădiei sunt simbolul celor 12 apostoli, iar floarea – Iisus Christos. Floarea se ofileşte şi acest lucru declanşează o durere în sufletul lor. Apoi se transformă a doua oară, toate frunzele se bucură.
2.NORII – Christos a dispărut în nori; Eu sunt viaţa – apa este un element vital. Lucrul cu apa, cu norii este cel mai bun exerciţiu spiritual cu copiii. Este bine să stăm cu ei mult în natură, să ne jucăm cu panglicuţe, să vedem aburii care ies din pământ ( în legătură cu Sf. Arh. Uriel )
3.FLUTURELE sau OMIDA
4.PĂIANJENUL ce se urcă până la cer
Coroana din răchită are: cuibuşoare, păsări, copii ale florilor, Zâna Florilor, rămurele de mesteacăn ( mesteacănul este copacul lui Christos)
Precizări primite de la dna Jeni Dragoi educatoare Oradea.