Sarcini educative pentru părintele copilului de opt ani

Copilul are nevoie să păstreze contactul cu natura şi ritmurile ei pentru a-şi păstra întreagă robusteţea sufletească. Mult timp petrecut în natură, vacanţe la bunici la ţară.(vezi art. Călătoria 1,2)

Sarcina părintelui este să aducă artisticul în viaţa copilului. De ex. îi cerem copilului să deseneze ce a învăţat la şcoală sau să facă o compunere despre ce s-a întâmplat la şcoală.

Pentru mamele care au stat cu copilul până la şapte ani este un moment dramatic în care trăieşte adevărul că facem şi creştem copii pentru a-i dărui lumii… în plus de regulă copilul s-a îndrăgostit de învăţătoare, o admiră şi compară cele două autorităţi.  Deseori exclamă: Mamă doamna este atât de frumoasă! De fapt, doamna poate că nu este foarte frumoasă dar copilul îi simte dragostea, percepe frumuseţea sufletească şi recunoaşte adevărul celor ce i se spun la şcoală…

Este important să nu punem copilul în dificultate spunându-i altceva decât i se spune la şcoală. Pentru aceasta e nevoie să ţinem o legătură strânsă cu şcoala cu învăţătoarea.

Copilul trebuie însoţit în adaptarea la noul stadiu de dezvoltare,  la cerinţele crescânde ale programului şi programei şcolare.

Începe să citească singur şi trebuie stimulat cu cărţi frumoase ca ilustraţie şi conţinut (vezi lista lecturilor la diferite vârste), ajutat, susţinut (îi facem un raft anume pentru cărţile lui de lectură, îi cumpărăm semn de carte frumos, îl încurajăm să ne povestească). Dacă nu citeşte singur cu atât mai mult vom continua să-i cititm noi seara.

Program redus de televizor la ore adecvate. Recomand DVD şi filme / desene animate atent selectate de părinte ca şi parte a programului educativ şi nu ca degrevare a părintelui de propriul copil, când are alte preocupări.

Oraşul oferă avantajul spectacoleleor de muzică, teatru, balet, operă special pentru copii, diverse activităţi şi concursuri organizate de diverse foruri de stat sau nonguvernamentale.

Îl înscriem la un cerc artistic sau de alt tip.

Prof. Ileana Vasilescu