De ce e importantă lectura zilnică de la vârste foarte mici?( 1)

La un moment dat au fost voci care au prezis sfârşitul cuvântului tipărit. Dimpotrivă, cititul a devenit o parte şi mai importantă din viaţa noastră datorită internetului. Internetul în sine pe lingă faptul că are şi părţi negative este o uriaşă sursă de informaţii şi divertisment, bazată pe sărmanul, neînsemnatul, umilul cuvânt scris. Capacitatea de a citi şi gândi critic este vitală pentru a evalua corect valoarea informaţiilor de pe web, pentru a utiliza eficient internetul. Vă imaginaţi cum ar fi să treacă o zi fără să citiţi? Câte informaţii aţi pierde ?
Cititul este o abilitate foarte importantă pe care trebuie s-o dobândească copiii noştri. Cititul este necesar nu doar pentru a te orienta şi dezvolta în lumea şcolii sau a universităţii, ci şi ca adult. Capacitatea de a învăţa despre subiecte noi, de a sintetiza cunoştinţe, de a fi la zi cu informaţia şi de a fi creativ depinde direct de abilitatea de a citi şi a analiza materialul citit.
Copiii cărora li se citeşte de mici vor învăţa repede şi cu mai multă uşurinţă să fie ei înşişi buni cititori. Cu cât li se citeşte mai mult copiilor, cu atât sunt mai interesaţi să înveţe să citească, dar în acelaşi timp au tocmai prin lectură un orizont mai larg din toate punctele de vedere
Succesul la şcoală şi, mai târziu, în viaţă începe acasă cu cele 10-20 de minute de lectură zilnică împreună cu copilul dumneavoastră. Copiii cărora li se citeşte începând de la vârste mici vor învăţa să citească mai uşor şi mai repede decât cei cărora nu li s-a citit, vor fi mai siguri de ei, vor avea un univers sufletesc mai nuanţat şi mai armonios.. Să le citim copiilor este cea mai uşoara şi mai puţin costisitoare metodă prin care îi putem ajuta să aibă succes la şcoală, construind în acelaşi timp o relaţie sănătoasă şi armonioasă cu copilul, bazată tocmai pe trăirea frumoasă prilejuită de lectura împreună. Şi nimic nu înarmează mai serios pentru greutăţile vieţii decât clipele frumoase trăite în copilărie. Este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face ca părinţi.
Copiii învaţă să citească la şcoală, dar de multe ori asociază cititul cu lecţiile şi temele dificile şi nu cu o activitate utilă, care construieşte mintea, sufletul şi spiritul, relaxantă la o înaltă calitate umană şi culturală.
De departe cea mai eficientă metodă de a-i încuraja pe copii să iubească cărţile şi cititul este să le citim de mici, şi cu cît începem mai devreme cu atât şansele noastre dar şi ale lor de succes sunt mai mari.

Lectura zilnică:
– ajută la dezvoltarea capacităţii de exprimare, a memoriei şi creativităţii
– oferă copiilor un model de vocabular bogat şi structuri gramaticale corecte ale limbii
– îi ajută să înveţe mai uşor şi să aibă succes la şcoală
– îi ajută să gândească şi îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare
– îi familiarizează cu valori morale
– previne excesul de televizor sau calculator
– ajută la crearea şi întărirea dorinţei de a învăţa şi de a cunoaştere ptr tot restul vieţii.
– contribuie în mod subtil la crearea unei relaţii strânse între copii şi adulţi

Important este ca şi copilul dumneavoastră să ajungă să deschidă o carte de plăcere, singur, fără să-i spuneţi dumneavoastră şi fără să i se spună de la şcoală. Aceasta presupune că demersul nostru a avut succes, înseamnă că copilul nostru va avea toată viaţa un prieten de nădejde: cartea!
Continuare în nr viitor.
Ileana Vasilescu