Ce este şi la ce foloseşte masa anotimpurilor?

Dacă admirarea unui apus de soare, a unui peisaj de munte sau  a unei flori v-a umplut sufletul de bucurie, absolut, frumos, spiritual, etern…atunci ştiţi şi ce este o masă a anotimpurilor şi la ce serveşte.

În clasă, masa anotimpurilor se aşează într-un colţ lângă tablă. Deasupra mesei anotimpurilor (că este în clasă, la grădiniţă, acasă)  se pune o imagine. De la 0 la 8 ani această imagine este de dorit să fie Madona lui Rafael, neapărat o reproducere de bună calitate. De ce Madona lui Rafael? Pentru că în spatele Madonei sunt abia sugerate chipurile sufletelor ce aşteaptă întruparea…Imaginea vorbeşte copilului şi despre lumea terestră în care este şi despre lumea spirituală din care vine…

Masa  anotimpurilor face legătura între Cer şi Pământ şi familiarizează în mod sănătos copilul cu Timpul, cu anotimpurile, cu ritmurile terestre şi cosmice, îi dezvoltă o atenţie şi o percepere a ritmurilor cosmice pe care dealtfel  nu o putem face în cuvinte. Aranjamentul  de regulă de o frumuseţe simplă şi elegantă, prilejuieşte trăirea frumosului şi a spiritualului şi educarea sufletului în sensul bucuriilor şi darurilor nemateriale…căci de regulă ceea ce se trăieşte în faţa mesei anotimpurilor nu ţine de pipăit, ci de suflet şi spirit…

Ea este realizată în culori vii, cu obiecte frumoase şi cu sens: pietre, scoici, lemn, figurine din lut, lână, fetru, mici construcţii, seminţe, fructe, coajă de copac, frunze, tigve, aşezate pe un material în culori vii, adecvate momentului din an.

Masa anotimpurilor inspiră, relevă, armonizează copilul, clasa, profesorul cu sufletele copiilor, sufletesc-spiritualul fiecăruia cu anotimpurile şi ritmurile cosmice. Ea devine parte a atmosferei fizice dar mai ales sufletesc-spirituale a clasei.

Aranjarea mesei o face în clasă, de regulă profesoara-diriginte, poate o mamă sau mai multe, când avem un profesor-diriginte, iar elevii aduc mereu câte ceva nou, mic şi frumos în dar pentru toată clasa şi aşează cu emoţie pe masa anotimpurilor…Prietenii şi oaspeţii pot aduce  şi ei ceva, când ne vizitează.

prof. Ileana Vasilescu