40 de motive sa cunoşti Pedagogia Waldorf-Cioplitul în lemn

Argumentul 5 – Cioplitul în lemn

joc 3Arta este metodă de educaţie, mijloc de cunoaştere, principala modalitate de a construi un spaţiu interior. Omul este cetăţean a 3 lumi: lumea fizică, lumea spirituală şi lumea sufletească. Cu sufletul omul mediază şi leagă cele 2 lumi: cea fizică şi spirituală. De aceea nuanţarea vieţii sufleteşti este atât de necesară dar şi dificil de realizat.
Cioplitul în lemn începe in clasa a V-a. Folosind unelte de mână precum raşpela şi dalta, elevii creaza obiecte funcţionale, frumoase, incluzând ouă de lemn, castroane şi linguri.

Finalitatea a patru ani de studiu îl reprezintă crearea de către fiecare elev din clasa a VIII-a a unui scaun de lemn, care încorporeaza atât îndemânarea practică de a ciopli  dar şi matematica şi simţul estetic. Nu sunt folosite şuruburi sau cuie, părţile sunt legate doar prin cepuri şi scobituri. Rezultatul orelor de munca dificilă este un obiect de mobilier preţuit: încântător, practic şi durabil.

În felul acesta se dobândeşte dragostea şi respectul pentru muncă, înţelegerea faptului că munca face parte din condiţia umană demnă, creativă şi sănătoasă pentru planetă.

Ileana Vasilescu